مدیرکل صمت سیستان و بلوچستان مطرح شد:سیستانوبلوچستان در مسیر تبدیلشدن به قطب صنایع معدنی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صبح هامون به نقل از عصر هامون داوود شهرکی گزارشی از آخرین وضعیت واحدهای صنعتی، ذخایر معدنی، پروژههای بزرگ فراوری و ظرفیتهای صادراتی استان ارائه و بیان کرد: باتوجهبه پیشرفت چشمگیر در حوزه معادن و صنایع معدنی، سیستان و بلوچستان در مسیر تبدیلشدن به دومین قطب بزرگ صنایع معدنی کشور پس از کرمان قرار دارد.
وی با اشاره به برخی انتقادات که استان را فاقد صنعت میدانند، افزود: اگر معیار صنعتی بودن، فقط تعداد کارخانهها باشد، شاید ما صنعتی نباشیم؛ اما اگر تأثیرگذاری صنایع بر سطح ملی ملاک باشد، باید گفت سیستان و بلوچستان صنعتی است.
مدیرکل صمت استان در ادامه گفت: استان قطب تولید کنسرو ماهی کشور با تولید سالانه ۲۰۰ میلیون قوطی و تأمین بیش از ۳۰ درصد نیاز داخلی است همچنین ۸۰ درصد تورهای ماهیگیری کشت در کشور در استان تولید میشود و ۱۵ درصد سموم آفات کشاورزی در استان تولید میشود.
وی با اشاره به ظرفیت سیستان و بلوچستان عنوان کرد: کارخانه تولید پاکت سیمان استان، هفت کارخانه سیمان کشور را پوشش میدهد و حدود ۳ میلیون تن سیمان سالانه در استان تولید میشود همچنین ۲۰ درصد نیاز صنعت ریلی کشور به تجهیزات تراورس بتنی و پابند ریل، در استان تولید میشود.
گسترش واحدهای صنعتی و هدفگذاری احیا
مدیرکل صمت گفت: در حال حاضر، یک هزار و ۲۵۰ طرح صنعتی دارای مجوز در استان وجود دارد که درصدی از آنها پیشرفت فیزیکی ۱۰ تا ۹۰ درصدی دارند. بیش از یک هزار و ۱۵۰ واحد صنعتی دارای پروانه هستند که حدود یک هزار و ۲۰ واحد فعال و ۱۰۰ واحد غیرفعالاند. هدف ما بهرهبرداری از ۱۰۰ واحد در سال جاری و احیای دستکم ۲۰ واحد غیرفعال است.
وی افزود: برخی واحدهای راکد به دلیل مشکلات اقتصادی، در حال تغییر کاربری به انبار ذخیره کالای اساسی مانند برنج و نهادههای دامی هستند. تاکنون ۳۷ جواز انبارداری در این مسیر صادر شده است.
ظرفیتهای معدنی؛ از آنتیموان تا مس
شهرکی با اشاره به ظرفیت عظیم معدنی استان بیان کرد: استان دارای ۵۲۵ پروانه معدنی است؛ حدود ۴۰ درصد آنها مربوط به مواد فلزی و غیرفلزی، ۵۰ درصد مصالح ساختمانی و کمتر از ۵ درصد پروژههای عمرانی هستند. ۳/۵ میلیارد تن ذخیره معدنی شناساییشده در استان، معادل حدود ۷ درصد کل کشور است. آنتیموان بهعنوان فلزی استراتژیک، دارای معدن و کارخانه فراوری در استان است.
وی ادامه داد: تاکنون ۵۰ تن طلا شناسایی شده و تا پایان سال، ۱۰ تن دیگر شناسایی خواهد شد و ۵۰ میلیون تن تیتانیوم نیز شناساییشده، سیستان و بلوچستان را پس از کرمان در رتبه دوم قرار میدهد استان دارای ذخایر منیزیت، فلوریت، سنگآهن، مس، منگنز، کرومیت و فسفات است.
پروژههای بزرگ فراوری مس در استان
مدیرکل صمت استان از آغاز اجرای چندین طرح بزرگ معدنی در حوزه مس خبر داد و گفت: در حال حاضر، یک کارخانه مس کاتدی با ظرفیت تولید سه هزار تن مس خالص در منطقه عمار فعال است. همچنین کارخانهای با سرمایهگذاری ۴۵ هزار میلیارد تومان در حال احداث است که علاوه بر تولید، زیرساختهایی چون نیروگاه برق شمال استان و فاضلاب سیستان را تأمین خواهد کرد.
وی افزود: پروژههای دیگری نیز در لار، ملک سیاه کوه و شمال زاهدان با همکاری شرکتهای بزرگ معدنی و سرمایهگذاری بخش خصوصی در حال اجراست.
برنامه توسعه اصناف، صادرات و تجارت مرزی
مدیرکل صمت اعلام کرد: استان دارای ۶۰ هزار پروانه صنفی و سالانه حدود ۶ هزار مجوز جدید است همچنین ۷۵ هزار کارت مبادلات مرزی فعال داریم و چهار رویه تجاری فعال شامل کولبری، پیلهوری، بازارچهای و خردهفروشی در حال اجراست و صادرات سال گذشته از استان ۲.۳ میلیارد دلار بوده است. صادرات از گمرکات استان ۳۸۰ میلیون دلار بوده و هدفگذاری امسال ۴۵۰ میلیون دلار است.
وی افزود: فعالسازی بازارچههای مرزی جنوب که به دلیل مشکلات مرزی پاکستان و افغانستان متوقف شده بودند، در سال جاری ازسرگرفته میشود.
صدور مجوز و اکتشاف، اولویت امسال صمت
شهرکی گفت: پیشبینی صدور ۳۲۰ جواز تأسیس جدید، صدور ۱۰۰ پروانه بهرهبرداری صنعتی، احیای ۳۰ واحد تولیدی راکد، واگذاری ۵۰۰ محدوده اکتشافی از طریق مزایده، صدور ۳۰ گواهی کشف، شامل دستکم سه معدن طلا در سال جاری شده است.
چالش کمبود نیروی متخصص و برنامه آموزش مهارتمحور
مدیرکل صمت با اشاره به ضعف جدی در نیروی انسانی فنی گفت: باوجود نرخ بیکاری بالا، برخی واحدهای تولیدی حتی بهاندازه نیاز نیروی متقاضی نداشتند. کارخانه کنسرو چابهار به ۲۰۰ نفر نیاز داشت، اما ثبتنامی انجام نشد.
وی گفت: پیشبینی ما این است که امسال ۳۲ هزار نفر آموزش در حوزه معدن، صنایع دریایی و صنایع معدنی ببینند. آموزش نباید صرفاً وابسته به فنی و حرفهای باشد؛ کارخانه طلای تفتان ۲۰۰ نفر را به اصفهان اعزام و آموزش تخصصی داده است.
صنعت دانشبنیان و الزام ایمنی معادن
شهرکی افزود: برنامهریزی برای شناسایی نیازهای فناورانه واحدهای تولیدی و انعقاد قرارداد با دانشگاهها برای حل مشکلات فنی در حال اجراست.
وی درباره ایمنی گفت: کارخانهها و معادن بالای ۲۵ نفر موظفاند کارشناس ایمنی و محیطزیست داشته باشند. تاکنون چند مورد خطرناک شناسایی و ایمنسازی شدهاند.
شهرکی با بیان اینکه توسعه بدون حضور و نقشآفرینی مردم پایدار نخواهد بود، تأکید کرد: سیستان و بلوچستان مسیر پیشرفت را باتکیهبر توان داخلی، سرمایه انسانی و ظرفیتهای معدنی خود دنبال میکند؛ مسیری که میتواند این استان را به یکی از ارکان اقتصاد معدنی کشور تبدیل کند.
انتهای خبر/
دیدگاهتان را بنویسید