یادداشت؛باورهای عاشورایی؛ رمز تقویت انسجام ملی
البته موضوع هویت و مباحث مرتبط با آن، در مقاطع مختلف تاریخ کشورمان وجود داشته، ضمن آن که به اعتقاد برخی محققان هر وقت صحبت از هویت ایرانی به میان میآید، نوعی دوگانگی و تقابل میان هویت دینی و ملی ایرانیان مشاهده میشود که خود این ریشه در وقایع تاریخی ندارد.
آنچه در شرایط حساس کنونی فارغ از نتیجه و ثمره آتشبس فعلی لازم است که مورد توجه قرار گیرد، لزوم تلاش در جهت حفظ و تقویت انسجام ملی با بهرهگیری از نشانهها و نمادهای دینی و شیعی همچون عاشورا و محرم است که ما نباید این فرصت طلایی و ارزشمند را از دست بدهیم.
بههرحال نباید از یاد ببریم که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون در فتنهها و گردنههای مختلف با حفظ وحدت و انسجام ملی آن هم برگرفته از هویت دینی و انقلابی بوده که توانستهایم بر دشمنان غالب شده و از کیان اسلامی و ایرانی خویش بهدرستی دفاع کنیم.
صبر و مقاومت؛ لازمه پیروزی قطعی
رهبر معظم انقلاب، آبانماه سال ۹۴ در دیدار با جمع کثیری از دانشجویان و دانشآموزان به نکته بسیار مهم و دقیقی اشاره کرده و میفرمایند: “هرجا ملتها حرکت کنند، ایستادگی کنند، صبر و مقاومت نشان بدهند، پیروزی قطعی است؛ همهجا همینجور است. اشکال کار مبارزاتی که به شکست میانجامد، این است که یا ملتها طاقت ندارند و ایستادگی نمیکنند، یا رهبرانی که بتوانند اینها را درست اداره کنند ندارند. ما در زمان این سالهای اخیر دیدیم جاهایی را که ملتها حرکت کردند، عزم و ارادهٔ خودشان را نشان دادند، به نتایجی هم رسیدند؛ [امّا] رهبرانی که بتوانند اینها را درست اداره کنند، هدف را درست تشخیص بدهند، راه را در مقابل مردم درست ترسیم کنند، وجود نداشتند، [لذا] شکست خوردند؛ این را در همین سالهای اخیر همهٔ شماها دیدید؛ من نمیخواهم اسم از کشوری و جایی بیاورم. ”
لزوم تقویت حافظه تاریخی و هویت بومی
امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند نهادینهسازی و تثبیت فرهنگ و اندیشه مقاومت و یکدلی در برابر دشمن هستیم، صدالبته نهادینهکردن این مقاومت نیازمند رویکردی همهجانبه است که در آن آموزش، رسانه، سیاست و فرهنگ دستبهدست هم بدهند، به این معنا که ابتدا میبایست حافظه تاریخی و هویت بومی را در نسل جوان تقویت کنیم و این امر از طریق بازنگری برنامههای آموزشی و گنجاندن درسهایی درباره تاریخ مقاومت ایران، ارزشهای اسلامی و فرهنگ بومی قابلتحقق است. رسانهها نقش کلیدی دارند. وی اضافه کرد: بی شک اهتمام نسبت به اموری همچون تولید محتوای جذاب و خلاقانه، از مستند و فیلم گرفته تا برنامههای تلویزیونی و دیجیتال، میتواند غرور ملی را تقویت کند و روایتهای دشمن را خنثی نماید. همچنین آثاری درباره شخصیتهای ملی مانند ستارخان، شهید سلیمانی و شخصیتهایی ازاینقبیل یا پیشرفتهای علمی ایران نمونههایی موفق هستند.
خطر نفوذ روایتهای دشمن در نسل جوان
در این میان هم باید توجه داشت که خطر اصلی به عقیده بنده، نفوذ تدریجی و هوشمندانه روایتهای دشمن در ذهن نسل جوان از طریق فضای مجازی و رسانههای اجتماعی است. دشمنان با ترویج سبک زندگی غربی، القای ناامیدی اقتصادی و تحریف ارزشهای اسلامی میکوشند تا شکاف نسلی ایجاد کنند، ضمن آن که بههرحال دسترسی آسان و گسترده به اطلاعات غیر فیلترشده این خطر را افزایش میدهد و میتواند موجب کاهش اعتماد به نهادهای ملی، تضعیف انسجام اجتماعی و بحران هویت شود.
از سوی دیگر فناوریهای نوین هوش مصنوعی همچون محتوای جعلی عمیق، فیک نیوزها و تحلیل رفتار کاربران برای حملات شناختی هدفمند، تهدید جدید و جدی محسوب میشوند. پاسخ ما باید تولید محتوای بومی جذاب، ارتقای سواد رسانهای و تقویت پلتفرمهای دیجیتال داخلی باشد.
همچنین گفتگوی مستمر و واقعی با نسل جوان و پاسخ به دغدغههای آنان، میتواند تهدید را به فرصت تبدیل کند، ضمن آن که بههیچوجه نباید از هویت و فرهنگ دینی و ملی خود و شاخصههای خود غافل شویم.
انتهای خبر/
دیدگاهتان را بنویسید