×

زیستن در بحران، حفاظت در اولویت؛
محیط‌زیست سرمایه فراموش‌ شده شرق کشور

  • کد نوشته: 1638
  • ۱۵ خرداد ۱۴۰۴
  • ۰
  • هفته محیط‌زیست در سیستان و بلوچستان با اجرای برنامه‌های آموزشی، فرهنگی و میدانی، فرصتی برای توجه به اقلیم شکننده و تنوع زیستی منحصربه‌فرد استان است.
    محیط‌زیست سرمایه فراموش‌ شده شرق کشور

    به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صبح هامون خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون» در آستانه روز جهانی محیط‌زیست، سیستان و بلوچستان با اقلیم خشک، منابع آبی محدود و تهدیدات زیست‌محیطی جدی، بیش از گذشته به حفاظت علمی و مردمی نیاز دارد؛ اهمیت تالاب هامون، گونه‌های نادر جانوری چون گاندو و خرس سیاه بلوچی، و نقش حیاتی طبیعت در معیشت مردم، باعث شده این استان در کانون توجهات محیط‌زیستی قرار گیرد.

    برگزاری برنامه‌های متنوع به مناسبت این هفته، نشانه‌ای از تلاش هماهنگ اداره کل حفاظت محیط‌زیست و نهادهای محلی برای ارتقاء آگاهی عمومی و کاهش آسیب‌های محیط‌زیستی است.

    همراهی مردم و نهادها در پاسداری از طبیعت 
    رویدادهایی چون پاک‌سازی مناطق حساس، رهاسازی گونه‌های در حال انقراض، کارگاه‌های آموزشی، بازدید از واحدهای فناور محیط‌زیستی و مشارکت نهادهای مردمی، نشان از نگاه جامع به محیط‌زیست در این هفته دارد.

    مشارکت خانه‌های محیط‌زیست، آموزش دانش‌آموزان و تعامل با ائمه جمعه، پلیس راهور، دهیاران و اداره ورزش، گامی مهم در جهت تلفیق فرهنگ، مدیریت و فناوری برای حفاظت از سرمایه‌های طبیعی استان محسوب می‌شود.

     

    محیط زیست؛ اولویت ملی و جهانی
    الهام شهری، رئیس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره کل حفاظت محیط‌زیست سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون» با اشاره به فرارسیدن روز جهانی محیط‌زیست، بیان کرد: تاریخچه این مناسبت به سال ۱۹۷۲ بازمی‌گردد؛ زمانی که سازمان ملل برای نخستین‌بار کنفرانسی با عنوان «انسان و محیط‌زیست» در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد.

    وی افزود: هم‌زمان با این کنفرانس، مجمع‌عمومی سازمان ملل قطعنامه‌ای را به تصویب رساند که منجر به تشکیل برنامه محیط‌زیست سازمان ملل (UNEP) شد.

    شهری ادامه داد: اکنون ۵۳ سال است که UNEP به مناسبت این روز در سراسر جهان برنامه‌های مختلفی را برگزار می‌کند که می‌تواند شامل راهپیمایی، همایش، نمایش، مسابقات نقاشی و مقاله‌نویسی، درختکاری، فعالیت‌های بازیافتی و یا برنامه‌های پاک‌سازی باشد.

    رئیس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره کل حفاظت محیط‌زیست سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: هر سال یکی از تهدیدهای جدی محیط‌زیست به‌عنوان محور موضوعی این روز انتخاب می‌شود و شعار ویژه‌ای به آن اختصاص می‌یابد؛ در ایران نیز ضمن بزرگداشت این مناسبت، هفته‌ای با عنوان هفته محیط‌زیست از ۱۶ تا ۲۲ خردادماه نام‌گذاری شده است.

    شعار امسال؛ تعهد مسئولان، همراهی مردم 
    وی با اشاره به شعار ملی امسال گفت: شعار امسال هفته محیط‌زیست «محیط‌زیست مطلوب، تعهد مسئولان و همراهی مردم» است و برنامه‌های متعددی به‌تناسب روزشمار این هفته در سراسر استان سیستان و بلوچستان برگزار می‌شود.

    روزشمار محیط زیست با رویکرد تخصصی
    شهری عناوین روزهای هفته محیط‌زیست را شامل جمعه ۱۶ خرداد به نام مدیریت پسماند و مقابله با آلودگی پلاستیک و شنبه ۱۷ خرداد، آموزش، مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی، یکشنبه ۱۸ خرداد را از حفاظت تالاب‌ها تا شکوفایی دریاها، دوشنبه ۱۹ خرداد را به نام تنوع زیستی؛ سرمایه ملی، سه‌شنبه ۲۰ خرداد حفظ محیط‌زیست، سرمایه‌گذاری برای تولید، چهارشنبه ۲۱ خرداد، حکمرانی محیط‌زیست و پاسخگویی مسئولان و پنجشنبه ۲۲ خرداد را به نام محیط‌زیست و فناوری‌های نوین نام‌گذاری کردند.

    چالش اقلیمی، تهدیدی چندوجهی برای منطقه 
    رئیس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان با اشاره به اهمیت ویژه حفاظت از محیط‌زیست در سیستان و بلوچستان تصریح کرد: این استان یکی از خشک‌ترین و گرم‌ترین مناطق کشور است و از نظر اقلیمی شرایطی بسیار شکننده دارد.

    وی افزود: منابع آبی محدود، تداوم خشکسالی‌ها و وابستگی به آب‌های ورودی از خارج مرزها به‌ویژه رود هیرمند، باعث آسیب‌پذیری اکوسیستم منطقه شده است.

    هامون، ریه تنفسی شرق کشور
    شهری در ادامه گفت: تالاب هامون یکی از عناصر کلیدی زیستی منطقه است که در صورت احیا، می‌تواند نقش مؤثری در تعدیل دما، حفاظت از گونه‌های زیستی و ارتقاء معیشت مردم ایفا کند.

    رئیس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان تأکید کرد: معیشت بسیاری از مردم استان به طبیعت وابسته است؛ از دامداری و کشاورزی گرفته تا صیادی و صنایع‌دستی؛ بنابراین هرگونه آسیب به محیط‌زیست، مستقیماً بر زندگی مردم تأثیرگذار خواهد بود.

    حفاظت از گونه‌های نادر؛ ضرورت حیاتی
    وی با اشاره به تنوع زیستی بالا در استان گفت: گونه‌هایی مانند خرس سیاه بلوچی، تمساح پوزه‌کوتاه (گاندو)، لاک‌پشت‌های دریایی و دیگرگونه‌های نادر، در معرض خطر قرار دارند و حفاظت از محیط‌زیست به معنای حفظ این ذخایر طبیعی است.

    وی افزود: از آنجا که سیستان و بلوچستان با دو کشور افغانستان و پاکستان هم‌مرز است، تخریب محیط‌زیست می‌تواند پیامدهای امنیتی، اجتماعی و اقتصادی نیز به دنبال داشته باشد.

    اکوتوریسم و مشاغل سبز؛ راهکار توسعه پایدار
    شهری همچنین اظهار کرد: حفظ محیط‌زیست می‌تواند به توسعه پایدار از طریق ایجاد مشاغل سبز، اکوتوریسم، گردشگری طبیعی و آموزش نسل جوان کمک کند.

    وی در ادامه به تشریح برنامه‌های اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان به مناسبت هفته محیط‌زیست پرداخت و تشریح کرد: اداره کل با همکاری خانه‌های محیط‌زیست که طی دو سال اخیر به‌عنوان کانون‌های مشورتی و ایده‌پردازی فعالیت دارند، برنامه‌های متنوعی را پیش‌بینی کرده است.

    شهری برنامه‌های شاخص هفته محیط‌زیست را نیز پایش سایت‌های دفن پسماند در سراسر استان توسط کارشناسان محیط‌زیست، بازدید از واحدهای فناور محیط زیستی در پارک علم و فناوری، رهاسازی گونه‌ای از عقاب در شهرستان زاهدان، برگزاری جلسه تنوع زیستی ویژه کارشناسان معاونت طبیعی اداره کل، برگزاری وبینار آموزشی پرنده‌شناسی ویژه کارشناسان سراسر استان، بازدید آموزشی دانش‌آموزان مدارس حاشیه تفتان از کارخانه طلای تفتان همراه با برگزاری کارگاه و پخش کلیپ‌های آموزشی اعلام کرد.

    رئیس اداره آموزش و مشارکت‌های مردمی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان از دیگر برنامه‌های در هفته محیط‌زیست در استان را پاک‌سازی بازار نوبندیان با مشارکت مردمی شهرستان دشتیاری، دیدار با ائمه جمعه و نشست با دهیاران حوزه باهوکلات، نشست با اداره ورزش و جوانان شهرستان زهک پیرامون ثبت سمن محیط زیستی، پاک‌سازی حاشیه چاه نیمه اول با همکاری منابع طبیعی شهرستان زهک، نشست با پلیس راهور شهرستان زهک جهت تفاهم‌نامه همکاری، برگزاری کارگاه گردشگری سبز ویژه مدیران و کارشناسان دفاتر گردشگری استان در موزه جنوب شرق کشور با همکاری اداره کل میراث‌فرهنگی و خانه محیط‌زیست، پاک‌سازی و نهال‌کاری با همکاری خانه محیط‌زیست شهید جمهور شهرداری زاهدان بیان کرد.

    وی همچنین ادامه داد: داوری نقاشی‌های رسیده به دبیرخانه مسابقه ملی «پرچم‌داری تغییر اقلیم» با موضوع توفان‌های گرد و غبار و انتخاب نفرات برتر، برپایی میز خدمت در محل مصلای زاهدان در روز جمعه، برگزاری وبینار در خصوص حفاظت از تالاب‌ها تا شکوفایی دریاها، بازدید از صنایع پیرولیز، پتروشیمی و فولاد در شهرستان چابهار، برگزاری کارگاه آموزشی برای ورزشکاران و رالی‌های ساحلی در زمینه حفاظت از لاک‌پشت‌ها و کاهش آسیب‌های محیط زیستی در سواحل جنوب اعلام کرد.

    هم‌افزایی برای آینده‌ای سبز و پایدار 
    شهری در پایان با تأکید بر اهمیت مشارکت همگانی گفت: تحقق محیط زیستی مطلوب نیازمند عزم جدی مسئولان، برنامه‌ریزی هدفمند و همراهی صمیمانه مردم است.

    وی اظهار امیدواری کرد با اجرای این برنامه‌ها، گام مهمی در راستای ارتقاء فرهنگ محیط زیستی و حفاظت از منابع طبیعی استان برداشته شود.

    سیستان و بلوچستان، باوجود چالش‌های اقلیمی و زیست‌محیطی، ظرفیت‌های بی‌بدیلی برای توسعه پایدار دارد که بدون توجه به محیط‌زیست، آسیب خواهند دید. هفته محیط‌زیست فرصتی است تا با هم‌افزایی مسئولان، مشارکت مردم و تکیه بر دانش بومی، گامی به‌سوی آینده‌ای سالم، امن و سبز برداشته شود.

    انتهای خبر/

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *