عرفه روز بندگی و نیایش؛عرفه فرصتی بینظیر برای بازگشت و بندگی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صبح هامون به نقل از خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون» در تقویم اسلامی، برخی روزها جایگاه ویژهای برای تقرب به درگاه الهی دارند؛ روزهایی که در آنها درهای آسمان گشوده میشود و دلهای اهل ایمان، بیپیرایه و با امید، بهسوی خداوند متعال بلند میشود.
یکی از این روزها، روز نهم ماه ذیالحجه، معروف بهروز عرفه است. این روز در فرهنگ دینی مسلمانان، نهتنها روز دعا و نیایش، بلکه فرصتی طلایی برای توبه، بازگشت، خودشناسی و بندگی خالصانه است. عرفه در آستانه عید قربان قرار دارد و در واقع مقدمهای بر رسیدن به اوج عبودیت در قربان است.
روز عرفه؛ روز شناخت و بخشش
بر اساس روایات اسلامی، روز عرفه یکی از روزهای بسیار پرفضیلت سال است که در آن خداوند وعده آمرزش گناهان، پذیرش دعاها و نزول رحمت را به بندگان داده است؛ عرفه نه فقط متعلق به حاجیانی است که در صحرای عرفات حضور دارند، بلکه فرصتی است برای همه مسلمانان در سراسر جهان که با دلهای آکنده از امید به درگاه پروردگار، عرض نیاز و طلب مغفرت کنند.
در این روز بزرگ، اعمال ویژهای سفارش شده است: غسل، روزهداری، دعا، تلاوت قرآن و از همه مهمتر، قرائت دعای عرفه از امام حسین علیهالسلام که در زمره عارفانهترین و پرمحتواترین مناجاتهاست؛ در این دعا، انسان با همه وجودش به فقر وجودی خود پی میبرد و در برابر عظمت الهی به خضوع کامل میرسد.
عرفه روزی برای بخشیده شدن
حجتالاسلام والمسلمین ابراهیم قدس، کارشناس امور دینی، در گفتگو با خبرنگار «عصرهامون» با اشاره به جایگاه ویژه این روز بیان کرد: روز عرفه یکی از روزهای بسیار مهم در تقویم عبادی مسلمانان است که در آن وعده مغفرت، آمرزش و نزول رحمت از سوی پروردگار داده شده است؛ این روز، فرصتی است که حتی کسانی که ناامید از بخشش الهیاند، میتوانند با توبه واقعی و ندامت از گذشته، مورد لطف و نظر الهی قرار گیرند.
وی افزود: در منابع معتبر دینی همچون مفاتیحالجنان و سایر کتابهای ادعیه، اعمال زیادی برای این روز توصیه شده است؛ از جمله غسل و روزهداری که مقدمهای برای تطهیر جسم و روح است، و البته دعای معروف عرفه از امام حسین علیهالسلام که تجلی بینظیری از معرفت، توحید، عشق به خدا و شناخت جایگاه انسان در هستی است.
روز عرفه روز شناخت است
قدس درباره فلسفه عبادات روز عرفه تصریح کرد: عرفه، از ریشه «عرف» به معنای شناخت، مشتق شده است؛ این روز، فرصتی است برای انسان تا نسبت به خود، خالق خود و اهداف والای زندگیاش شناخت عمیقتری پیدا کند؛ اگر کسی از این فرصت الهی بهدرستی استفاده کند، آمادگی لازم برای ورود به عید قربان که نماد ایثار و بندگی خالصانه است، را خواهد یافت.
وی ادامه داد: حتی کسانی که در سرزمین مکه حضور ندارند، میتوانند از راه دور در این معنویت شریک باشند؛ دعاها، مناجاتها و اعمالی که در روز عرفه انجام میشود، برای همه مسلمانان مشترک است و این مسئله نشاندهنده رحمت گسترده پروردگار است که محدود به مکان و موقعیت خاصی نمیشود.
این کارشناس مذهبی تأکید کرد: اگر در شبهای قدر کسی آنطور که باید مورد آمرزش قرار نگرفته باشد، روز عرفه فرصتی دوباره و البته بسیار بزرگتر برای تطهیر روح و رسیدن به آرامش قلبی است؛ خداوند در این روز، حتی گنهکارترین بندگان را نیز با آغوش باز میپذیرد.
عرفه؛ مقدمهای بر قربانی نفس
وی با بیان اینکه یکی از نکات قابلتوجه درباره عرفه، ارتباط معنوی آن با عید قربان است، خاطرنشان کرد: عرفه مقدمهای برای عید قربان است؛ روزی که انسان باید با شناخت عمیقتری از نفس خود، برای قربانیکردن خواستههای نفسانی آماده شود؛ در حقیقت، تقرب به خداوند از مسیر شناخت آغاز میشود، و کسی که در روز عرفه به درک درستی از بندگی، فقر ذاتی و عظمت پروردگار برسد، در روز قربان میتواند نفْس امّاره را ذبح کند و به مقام تسلیم کامل دست یابد.
قدس افزود: عبادات عرفه کمک میکند انسان در برابر نفسانیات ایستادگی کند و با تقویت بعد انسانی خود، سبک زندگی مؤمنانهتری در پیش گیرد؛ عرفه در واقع تمرینی برای روزهای بعدی زندگی است؛ تمرینی برای خودسازی و بازگشت به مسیر اصلی خلقت.
روزی برای اصلاح مسیر زندگی
روز عرفه، فراتر از یک مناسبت تقویمی، فرصتی الهی برای اصلاح مسیر زندگی و کسب معرفت و مغفرت است؛ این روز، دریچهای بهسوی نور، آگاهی و بندگی آگاهانه است؛ چه در سرزمین عرفات و چه در هر نقطهای از جهان، عرفه میتواند سرآغاز تحولی درونی باشد، اگر با نیت خالص و شناختی حقیقی به استقبال آن برویم.
کسی که عرفه را درک کند، قربان را بهتر خواهد شناخت
دعای امام حسین علیهالسلام در این روز، آموزگار عشق و معرفت است و راهی برای رسیدن به قله تسلیم در عید قربان. بیتردید، کسی که عرفه را درک کند، قربان را بهتر خواهد شناخت؛ و کسی که در عرفه با خود و خدای خود صادق باشد، در قربان آمادهترین بنده برای ایثار و فداکاری خواهد بود.
انتهای خبر/
دیدگاهتان را بنویسید